Huren of kopen ?

foto

Vorig jaar werden er 67.000 nieuwe woningen opgeleverd . Dat waren 7.000 woningen minder dan het door de minister van volkshuisvesting Dekker eerder gewenste aantal. Het aantal huurwoningen nam weliswaar toe, maar het aantal koopwoningen af. 

Wie denkt dat er dan wat gebeurt- gevolgen heeft voor de minister- heeft het mis! De minister hoeft niet weg omdat ze haar eigen huiswerk niet goed heeft gemaakt . Ik heb het tenminste niemand horen zeggen. 

Evenmin een kritisch geluid over het kennelijk bouwen voor een niet bestaande markt. Nederland schreeuwt werkelijk om goedkope en middeldure koopwoningen en wat krijgen we: dure huurwoningen en te weinig koopwoningen. 

De woningmarkt zal er wel weer wat krapper van worden en zo kunnen de prijzen weer wat omhoog , Voor wie dit beleid goed is en welke sociale verbeteringen er in de volkshuisvesting mee bereikt worden, is u misschien wel, maar mij niet duidelijk. 

Wat het allemaal nog wat surrealistischer maakt is het beeld dat nog bij heel veel mensen bestaat dat er nog (sociale) huurwoningen voor lagere inkomensgroepen en duurdere koopwoningen voor mensen met een wat – of erg veel hoger – inkomen worden gebouwd. De werkelijkheid is geheel anders . 

De goedkoopste huurwoningen die tegenwoordig nog kunnen worden gebouwd, zullen al gauw 150.000 tot 160 .0000 euro kosten. De huur zal- ingeval een corporatie de eigenaar is- toch gauw op 450 tot 500 euro per maand moeten komen te liggen. Is de eigenaar een particulier of belegger dan zal voor dezelfde woning de huur per maand zeker twee tot drie honderd euro hoger liggen. 

Wordt dezelfde woning als koopwoning verkocht  dan zal de verkoopprijs in verband met de winst voor de ontwikkelaar en makelaar ongeveer dertig duizend euro hoger kunnen komen te liggen. Dan kan toch het wonen in de koopwoning veel goedkoper uitvallen ,dan het bewonen van de huurwoning.

 Bij de koopwoning zullen de woonlasten (gegeven een rente van 4,0 % en fiscaal voordeel van 25 % en onderhoudslasten 50 euro maand)-zonder aflossing -komen te liggen op ca 500 euro per maand. Jaarlijks zullen de lasten voor de huurwoning met een dergelijk 3,5 % per jaar toenemen. 

Uitgaande van 450 euro bedraagt na tien jaren de maandhuur al 635 euro per maand bij een jaarlijkse huurverhoging van 3.5 % zoals nu wel door de minister gehanteerd. De hypotheek lasten voor de koopwoning kunnen gegeven de hier veronderstelde rente van 4% zeker 10 tot 15 jaren op hetzelfde niveau worden gehouden . 

In de praktijk blijkt echter dat voor grote groepen mensen starters gezinnen maar ook voor oudere gezinnen die nu eigenlijk qua inkomen in een te goedkoop huis wonen en wel willen verhuizen naar een nieuwe eigen woning, dit niet kunnen. Dit omdat binnen de huidige spelregel de financiering niet kan worden rondgemaakt vanwege het ontbreken van een betalingsgarantie .

 In dat geval verleent de bank geen hypotheek. Deze woningzoekenden worden dus gedwongen te kiezen voor enkele huurwoningen waarvan aantoonbaar binnen enkele jaren de woonlasten tot ver boven die van een vergelijkbare koopwoning zullen uitstijgen?

De minister gaat er prat op met haar beleid de woningmarkt beter te zullen laten functioneren . Nieuwbouwcijfers en feitelijke grote onevenwichtigheden tussen het subsidie systeem voor huur en koopwoningen doet mij het ergste vrezen . In de meeste politieke partijen weten de leden en kiezers niet hoe hun vertegenwoordigers op het terrein van de volkshuisvesting”s beleid opereren.

 Roep hen ter verantwoording en laat hen zeggen waar zij voor kiezen . De meeste van hen bewegen in mijn waarneming op dit moment alleen maar laf langs de zijlijn en kijken even de andere kant op als de minster langs komt.

Een meer confronterende en inhoudelijke opstelling lijkt mij wenselijk . Ook op lokaal niveau kan er veel bereikt worden, Corporaties hebben alle ruimte in hun huurverhoging’ s beleid gematigd op te treden. 

Huurwoningen kunnen aan huurders worden verkocht met speciale garantie regelingen, goedkope koopwoningen worden ontwikkeld en grondprijzen op een lager niveau worden gehouden. U kunt daar ook iets aan doen!

Laat uw partij vertegenwoordigers weten op 7 maart voor welk volkshuisvestingsbeleid u  kiest in uw gemeente!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Werken en wonen in wonderland. Bookmark de permalink .

12 reacties op Huren of kopen ?

 1. geja zegt:

  ik ga de partijen in mijn gemeente
  er eens op nakijken;
  ik heb je bijdrage
  met belangstelling gelezen.

 2. zwollywood zegt:

  Nee dank je ik heb al gekocht.

 3. Beus zegt:

  Mijn blind vertrouwen in de linkse gemeenteraadsleden omtrent dit onderwerp is waarschijnlijk te groot. Ik heb dit onderwerp niet kritisch in onze gemeente gevolgd.
  Wel weet ik dat ieder open stukje grond volgebouwd wordt om de financiele tekorten in de gemeenten in te lossen en m.i. niet om sociale woningbouw te realiseren.
  De pvda-fractie in de tweede kamer blijkt ook de andere kant op te kijken.
  Misschien helpt je interessante bijdrage om de sociale woningbouw weer eens hoog op hun agenda te zetten.

 4. jacob hesseling zegt:

  @ Zwollywood, die anderen moeten ook kunnen kopen, zeker als dat voor vrijwel iedereen- zeker voor hen die het niet het breedste hebben, voordelen oplevert! En het kost ook nog bijna niets !

 5. Beus zegt:

  @Jacob: ik was het al met je eens.

 6. Francis zegt:

  Ja het is ingewikkels
  Huurkopen dan maar
  hetschijnt te bestaan

 7. Wim Kopilteik zegt:

  Schot in de roos! Helaas zijn weinig mensen op de hoogte van de oorzaken van dit probleem en dit vertalen naar stemkeuze is voor de gemiddelde Nederlander al helemaal te ingewikkeld. (Ja en Nee ipv. Voor en Tegen bij het EU-referendum leverde al problemen op voor sommigen, kun je nagaan…).

 8. rotsbloempje zegt:

  Dank je voor deze bijdrage Jacob. Uitprinten en meenemen naar discussies over dit onderwerp. Dat zal ik er mee doen.
  Heldere zaak.

 9. Croisabel zegt:

  Inderdaad een groot probleem dat je hier aankaart.

 10. Helena zegt:

  Goed stukje @Jacob!
  Ik vraag me werkelijk af wie er tegenwoordig nog een huis kan huren dan wel kopen.. lange wachttijden, problemen met financiering, te duur! En de huursubsidie (nu huurtoeslag geheten) wordt ook minder en minder.

 11. l.de wit zegt:

  in de loop van m’n lange leven(84)heb ik geleerd
  dat je in dit aardse bestaan constant :
  "belogen , bedrogen dan wel bestolen wordt’
  Droevig maae waar.

 12. Beus zegt:

  @l.de wit : Ga door. Levenservaringen zijn we hier gek op.
  Al een eigen blog?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s