Huurverhoging overbodig

foto

Vorige week werd bekend dat minister Dekker haar plannen voor de liberalisering van de woningmarkt heeft aangepast. 

De liberalisering zal vertraagd worden ingevoerd, zittende huurders niet raken en de waardering op basis van WOZ waarden een half jaar uitgesteld.

Naar zich laat aanzien zullen nu ook CDA en VVD met haar plannen de huur voor ongeveer zeshonderd duizend woningen op termijn vrij te geven kunnen instemmen.

Geen mens,die nog praat over de echte problemen die haar gedrag veroorzaakten: namelijk het ver achterblijven van de woningbouw productie en een gat in de Vrom begroting onderdeel huursubsidie van 250 miljoen. 


Als ik dan reacties van belangenorganisaties en huurders organisaties lees zo in de trand van be zorgdheid wel wat weggenomen…… 
Dan denk ik :begrijpt u het niet, of laat u zich echt graag voor de gek houden.

Huren in Nederland zijn 50 jaar lang – in relatie tot inflatie of bouwkosten –  bovenmatig gestegen. Van enige relatie met de kostprijs van de woning is daarbij al sinds jaar en dag geen spraken meer . 

Het woningwaarderings systeem vormde met de discipline van corporatie bestuurders, om niet voor het volle pond met de huurverhogingen te gaan,  de enige rem die daarbij op de huurprijsontwikkeling kon worden gezet.

Aan de bovenzijde van de huurmarkt zorgden jarenlang voldoende aantallen particuliere huurwoningen en genoeg goedkope koopwoningen eveneens voor het remmen van ongebreidelde prijsontwikkelingen op de huur woningmarkt.

Tenslotte had het rijk via allerlei subsidiepotjes en goedkeurings mechanismen een sturende invloed. Al die instrumenten zijn omstreeks1990
afgeschaft. Alleen de huurbrief met jaarlijkse huurverhogingen bleef ?

De laatste jaren zijn er geen argumenten meer te bedenken om de huurstijgingen nog te rechtvaardigen. De exploitatiekosten van woningen stijgen niet of nauwelijks , van inflatie is bijna geen sprake en extra geboden diensten of verbetering van de woningkwaliteit door de verhuuurder speelt amper.. 

Ook van het achterblijven van huren voor delen van de voorraad is geen sprake. In de vergelijkbare delen van de koopsector nemen daartegenover de woonlasten al lang niet meer toe. In tegendeel: door de daling van de rente in de afgelopen jaren zijn de woonlasten voor de eigen huizenbezitters afgenomen. 

Het wordt tijd dat het kosten verhogende huurprijzenbeleid – gedicteerd door de minister van Vrom via de jaarlijkse huurbrief, na zoveel jaren aan de wilgen wordt gehangen.

 De huren in Nederland moeten, zeker vergeleken met de ons omringende landen en de ntwikkelingen daar, omlaag 

Wil de minister echte verbeteringen op dit punt aanbrengen dan moet ze zich terugtrekken en corporaties en huurders adviseren om de huurprijzen gewoon voor een lange reeks van jaren zelf maar vast te leggen. 

Geef huurders daarbij dan bijvoorbeeld de kans verbintenissen voor langere reeksen van jaren aan te gaan. Alle partijen weten daarbij precies waar ze aan toe zijn.

Gemeenten kunnen op dit vlak nog veel bereiken. Dan moeten ze echter wel met de plaatselijke verhuurders in de slag. Wellicht zal dit niet gemakkelijk gaan , maar de burelen van de verhuurders zijn bekend.

Ook kamerleden moeten nog maar eens goed hun huiswerk doen . Huur verhogingen zijn in 2006 niet meer van deze tijd. Hier en daar zouden huren zelfs best nog wat naar beneden mogen, misschien wel moeten..

Vertel het aan uw eigen politieke vertegenwoordigers, bestuurders en verhuurders.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Werken en wonen in wonderland. Bookmark de permalink .

Een reactie op Huurverhoging overbodig

 1. fran zegt:

  LIeve Jacob
  ach
  sorry
  te moe om je log telezen
  vond je reactie onder mijn log lief
  vasthouden
  daar zou ik een moord voor doen dat is het probleem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s