Huurverhoging en inflatie

foto
Inflatie op laagste punt in zeventien jaar . Een mooi bericht in de krant van vandaag  voor ons allemaal. Iedereen is er bij gebaat dat de kosten van levensonderhoud zo weinig mogelijk stijgen. De postbode mag ons dagelijks meer van deze berichten in de brievenbus bringen.

De overheid zou daarbij nog veel meer dan nu het geval is een actieve rol mogen spelen. Niet door een actief loon en prijsbeleid met prijsbeschikkingen en voorschriften over de hele linie zoals in de vorige eeuw , maar selectief en vooral ook gericht op het in de hand houden van eigen (semi) overheids kosten en opbrengsten. Daarnaast kan worden gedacht aan de energietarieven (gas, water en licht) en benzineprijzen (via o.a. accijnzen)

In zo’n beleid is ook voor markt en concurrente werking zoals nu door het kabinet wordt gepropageerd eigenlijk geen plaats .Bijvoorbeeld met betrekking tot eerder het openbaar vervoer en recentelijk de verzekering van ziekte kosten is van nuttige prijsverlagende effecten van zorgkosten nog niets gebleken na de invoering van het nieuwe marktstelsel. 

De prijzen van de goedkoopste verzekeringen liggen zeker niet lager dan voorheen in het oude systeem. De vraag is of in het huidige inflatiecijfer dit effect al is meegenomen. 

Ook op andere terreinen als de huurlasten ligt er een relatie tussen inflatie en overheidstarieven. Een merkwaardig verschijnsel doet zich daarbij in ons land voor: namelijk de jaarlijkse huurbrief van de minister van VROM. de overheid geeft nog elk jaar aan met hoeveel procent de huren mogen – maar voor  velen is dat nog steeds moeten – stijgen.     

Voor de hele sector bepaald de minister de huurverhoging. Terwijl op alle fronten al jaren wordt gepleit voor maatwerk en automatische compensatie systemen bij bijvoorbeeld loononderhandelingen- geen automatische compensatie en geen algemene verbindende loonafspraken – gaat de overheid op het terrein van de volkshuisvesting gewoon door. De minister bepaalt wat moet. 

Voor dit jaar zal de gemiddelde huurverhoging- daarover is al veel gesproken- zeker gemiddeld  in de buurt van 4 % gaan uitkomen – uitgaande van de huidige plannen van de minister- . Die 4 % huurverhoging  heeft op de inflatie een verhogend  effect van 0,3 procent ! 

Afschaffen van die jaarlijkse huurrondes ligt meer dan ooit in de rede. Voor de verhuurders die met de huidige huurprijzen prachtige rendementen draaien en waarvoor de beheerskosten eerder af dan toenemen is een huurprijs verhoging ook helemaal niet nodig. Ook de markt kan er niet beter door gaan functioneren , alleen maar slechter.

Door de te hoge en te snel doorgevoerde verhogingen in de afgelopen jaren zijn de prijzen van de huurwoningvoorraad namelijk al veel te ver in elkaar geschoven . Het stelselmatig in een te hoog tempo opruimen van de goedkoopste delen van de woningvoooraad heeft daarbij de huurwoningmarkt evenmin goed gedaan . 

Het niet bouwen van voldoende nieuwe woningen in betaalbare huursegmenten of extra te bouwen in de goekope koopsector – nu de rente nog laag is -vormde daarbij de bekende druppel…   

Het bouwprogramma is afgemeten aan de behoefte al meer dan drie jaren om te huilen . Waarom durft niemand dat te zeggen ,uitgezonderd een enkele deskundige nog steeds roepende in de woestijn .    

Welke politieke partijen pakken de handschoen echt op en zeggen de minister en al die overgretige verhuurders de wacht aan . Laat ook als extra economische impuls die huurverhoging maar even achterwege.

Alternatief daarvoor  is het maken van huurafspraken op maat tussen huurder en verhuurder . Woonverleden en ook het inkomen (voorkomen of tegengaan te goedkoop wonen)  zouden in zo’n systeem en veel grotere rol moeten spelen .

Dan kan stellig ook voor de komende jaren een belangrijk bijdrage aan een laag  blijvende inflatie en een beter ontwikkelende woningmarkt worden geleverd . De huurders en verhuurders kunnen daarbij – rust aan het huurfront -alleen maar samen als winnaars bij uit de bus komen. 

Ter illustratie het bericht van  verslaggever Olav Velthuis over de inflatie

 – De prijzen voor consumptiegoederen zijn vorige maand 1 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Zeventien jaar geleden, in maart 1989, stond de inflatie voor het laatst lager dan nu. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

De lage inflatie komt deels door de daling van de lokale lasten’, zegt CBS-woordvoerder Michiel Vergeer. ‘Het gebruikersdeel is sinds januari uit de onroerend zaakbelasting verdwenen’. Ook de kosten voor de kinderopvang daalden sterk omdat de overheid sinds kort een groter deel daarvan voor haar rekening neemt. Verder gingen de prijzen van verse groenten en elektronica zoals televisies en cd-spelers, fors naar beneden.

Ook als van de eenmalige verlaging van lokale lasten wordt afgezien, is de inflatie in Nederland een stuk lager dan in de rest van de eurozone. Daar komt de inflatie in maart op 2,2 procent uit. In Spanje bedroeg de inflatie vorige maand 4,1 procent, in Luxemburg 3,9 procent.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Werken en wonen in wonderland. Bookmark de permalink .

Een reactie op Huurverhoging en inflatie

  1. Beus zegt:

    Je zou staatssecretaris van Huisvesting moeten worden. Daarna kan het ministerschap nog voor je 65ste plaatsvinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s