Weten over wonen

Advies 
Stop met het verhogen van de huren,dan hoef je huurders later ook niet de teveel betaalde huur terug te betalen!

Raar 
In Nederland krijgen mensen in een koopwoning, als hun inkomen stijgt meer subsidie(belastingaftrek). Mensen met eenzelfde inkomensontwikkeling en vergelijkbare woonlasten in een huurwoning krijgen echter minder subsidie.In geen enkel ander land in de wereld kom je dit tegen.

Wat een geld  
Nederland telt 2.500.000 sociale huurwoningen. Die woningen werden gebouwd voor stel gemiddeld 40000 euro per woning. Die woningen zijn nu gemiddeld ongeveer 140000 euro waard.
Het vermogen van de corporaties – de eigenaren van deze woningen bedraagt  2.500.000 * 140000 =  350.000.000.000 euro. In woorden driehonderd vijftig miljard euro, ofwel ruim 23.000 euro per Nederlander. 
Per jaar ontvangen de corporaties 2.500.000 *  5400 euro =  13.500.000.000 euro huur. Elke procent huurverhoging levert de woningbouwverenigingen 135.000.000 euro extra op.

Conclusie :
Kom dus niet te gauw onder de indruk van alle cijfers die corporaties op dit moment over de toonbank gooien. De met veel tamtam gepresenteerde plannen en cijfers zijn druppels op een gloeiende plaat. Marginale extra inspanningen die de feitelijke discussie over van wie die 350 miljard corporatiervermogen behoren te zijn: enkele tientallen corporatiedirecteuren of de Nederlandse samenleving.   

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Werken en wonen in wonderland. Bookmark de permalink .

7 reacties op Weten over wonen

 1. Beus zegt:

  maar ze betalen wel veel WOZ.
  Ik hoop op een goed woningbeleid in de regeringsverklaring.
  Geen woorden maar sociale daden.

 2. jacob hesseling zegt:

  @Beus:wat vertel je nu voor onzin, de subsidie- het belasstingvoordeel is toch veel hoger als dat beetje woz (eigenlijk een vermogensheffing dus ook nog wat anders dan een woonlasten belasting), betalen huurders trouwens ook hoor.

 3. Beus zegt:

  Was sarcastisch bedoeld Jacob.
  Wind je niet te veel op, je bent nog herstellend.

 4. Beus zegt:

  Of is het cynisch?

 5. Galadriel zegt:

  Ik hoorde vanmiddag op de radio dat corporaties de huren voor de laagste inkomens tijdelijk gaan verlagen… ze trekken daarvoor 6 miljoen uit…. ik keek voor de zekerheid welke datum het was en zag toch echt dat het vandaag geen 1 april was…

 6. jacob hesseling zegt:

  @Beus en Galadriel: Het ergste is dat mensen het blijkbaar allemaal zo maar nemen.Zelfs de huurdersbond lult mee op het pluche. Schande terugbetalen zeshonderd miljoen (Galadriel) maar dat is wat mij betreft toch nog maar het begin. Wie roept er: zonder woning straks geen nieuwe koning, we moeten straks maar snel naar de nieuwe minister.

 7. Sigrid zegt:

  Hé, waar ken ik deze trucjes van? Ohja, zorgverzekeraars verhogen ook de premies maar en de medisch specialisten incasseren maar al te graag (ook behandelingen die nooit uitgevoerd zijn) Bij deze wantoestanden hoor ik nooit klachten van mensen. Toevallig had ik het er gister met mijn zus over. Tien jaar geleden betaalde ze 16 gulden (!) per maand aan het ziekenfonds. Dat werd al heel snel 30 gulden, toen al een forse prijsstijging. Ik betaal inmiddels 111,14 per maand. Als ik mijn zorgtoeslag meetreken is het nog altijd 74 euro uit mijn eigen portemonee. En dat terwijl ik nooit iets mankeer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s