Het nieuwe bouwen en wonen, radicale koerswijziging nodig

De kou is uit de lucht. Het IMF heeft inmiddels toegegeven dat de woningmarkt in Nederland er anders uitziet dan in Amerika. Minister Bos heeft flink uitgepakt in Washington, het CBS heeft flankerende opmerkingen gemaakt over het prijsniveau van de woningmarkt en ook De NVM deed een flinke bijdrage in de buidel. Luchtbel verdwenen.

Mijn column is in dat geweld ten onder gegaan. De Volkskrant heeft kennelijks niets met wonen. In de krant werd er tenminste de afgelopen week nauwelijks aandacht aan besteed.
Goed de rust is weergekeerd, sterker nog het is weer doodstil. Maar hoe nu verder! In Nederland wordt op meer plaatsen gewoond dan in de veertig woonwijken of in de handvol Vinex wijken in of net buiten de randstad. 

De bouw genereert gigantisch veel werkgelegenheid, er is veel geld beschikbaar,veel vragers op de markt, lokaties buiten de steden te over, de overheid verdient er geweldig aan en van buiten onze grenzen staan ze te dringen om voor een hongerloon aan de slag te gaan.    

Vroeger zou men zeggen nu of nooit. Heden ten dage klaagt men alleen maar. Risico’s, stof, dure procedures, redelijke winstmarges, overheid die corporaties in de tang neemt etc. Klaagzang niet van de lucht. Vreemd is dat er geen huurder of aspirant koper nog zijn mond ( durft) open te doen.

Op gevaar af even wat ongenuanceerd uit de hoek te komen, toch maar even een paar medicijnen
om het volkshuisvestingsprobleem uit het slop te helpen.Vernieuwing vraagt daarbij merkwaardig genoeg om herstel van oude waarden. Daarvoor is een radicale koerswijziging nodig.

0. Vanaf morgen is de minister van bouw gewoon weer de baas. Dit is de man /vrouw die de centrale regie voert. Opdracht primair bouwproces vertragingen en grondspeculaties actief aanpakken, kunstmatiger schaarste situaties opheffen, verlaging bouwprijzen /bouwkosten. Her invoeren van bewakingssysteem, service team bouwproductieverhoging en handhaving. 

1. huren hoeven de eerst komende vier jaren niet meer trendmatig te worden verhoogd.  Huurharmonisatie veel selectiever toepassen om kwaliteitsverschillen ook in huur tot uitdrukking te brengen. Dus verschillen tussen goedkope en duurdere en betere woningen mogen wat groter worden

2. grondprijzen, bouw en aansluitkosten, winstmarges van alle bouwpartijen worden aan grenzen gebonden

3. corporaties gaan hun woningbezit voor  lagere prijzen en aantrekkelijkere voorwaarden aan de huurders en startende kopers aanbieden.  Leeftijd en woongeschiedenis spelen daarbij mee bepalende rol.

4. huurwaardeforfait en desnoods deel ogb worden afgeschaft.Hypotheekrente aftrek wordt dienovereenkomstig aangepast (afgetopt en of tot een max bedrag verstrekt)

5. wonen doen we overal in Nederland.Stop het gezeur over veertig pracht wijken en dwing desnoods corporaties in eigen omgeving aan de herstructurering mee te werken en te betalen.Alle huurders hebben recht op het meeprofiteren van de opgebouwde rijkdom.

6. vanaf volgend jaar 10 jaren 100.000 woningen bouwen 40000 randstad- 60000daar even buiten
credo daarbij nieuw werk volgt nieuw wonen , nederland filevrij iedereen blij.Het bouwprogramma wordt goed gedifferentieerd naar subsidies(eenmalig)/ en vormen aangeboden, overwegend in de koopsector. 

Ik krijg weer zo’n dorst. Toch maar even een senseo. Oh ja, met het kind in voorbereiding, de a.s. moeder en vader is alles goed . De aanstaande opa’s en oma’s lijken thans het meest nerveus.  

Dit overdenkende lijkt het me een goed voornemen net zo lang door te schrijven , tot ook dat a.s. kleinkind en al die andere aanstaande Nederlanders  perspectief op een behoorlijke woontoekomst krijgen. De afgelopen twintig jaren zijn er te veel volkshuisvestings babys met het badwater weggegooid.  We hebben gelukkig nog even de tijd, maar de new generation vraagt onze aandacht. Aan de slag ! 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Werken en wonen in wonderland. Bookmark de permalink .

4 reacties op Het nieuwe bouwen en wonen, radicale koerswijziging nodig

 1. rotsbloempje zegt:

  Jacob: Helemaal eens. Ergo de vrije markt wordt ingedamd. De overheid krijgt weer de regierol toebedeeld op alle vlakken en de corporaties bewegen binnen van te voren afgesproken kaders.
  O ja, en integreer de informatie van de demografen met de woningbouwprogramma’s. Alleen daar woningen waar echt direct aanwijsbaar behoefte is. In kaart brengen van deze behoefte gerelateerd aan goedkope en dure woningen (huur en koop). Nederland krimpt nu al qua inwonertal.
  en last but not least: niet alleen bouwen voor de new generation maar ook voor een generatie waarin oud en jong, opa’s en oma’s, elkaars problemen in elkaars nabijheid kunnen oplossen. Dus grotere huizen omdat mogelijk te maken als daar behoefte aan is, (kinderopvang, verzorging van de oude dag, etc.)
  Nederland is nog niet klaar. Nog steeds niet. Zal ook zo blijven denk ik.

 2. jacob hesseling zegt:

  @Rots, bedankt voor de aanvullingen en draag het uit.

 3. Henk Daalder zegt:

  Je vergeet dat gemeentes hun begroting baseren op de grond "expolitatie"
  Daarnaast zal de komende jaren veel bouw-geld gestopt worden in het klimaatneutraler maken van de bestaande woningen, daar verdienen gemeentes niet zo veel aan.
  Zeker niet als de OZB verder uitgekleed wordt.

 4. jacob hesseling zegt:

  @Henk: gemeenten zullen hier en daar wat moeten aanpassen, leven veel grondbedrijven ver boven hun stand, vroeger kon het ook anders.Corporaties kunnen wezenlijk bijdragen aan het energiezuiniger maken van huizen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s