Woningmarktontwikkeling

beeld-grafiek

Om wat gemakkelijker te kunnen begrijpen wat er de afgelopen jaren is gebeurd op de woningmarkt heb ik bijgaand schematische model gemaakt.

Vraag naar en aanbod van woningen is voor drie tijdstippen (T1..3) weergegeven. De zwarte cirkels worden kleiner- vraag neemt af- en de rode cirkels groter- aanbod neemt toe-.

Als gevolg van deze bewegingen verschuiven de cirkels zich ten opzichte van elkaar. Het aantal verkochte woningen neemt af en de gemiddelde (ver)koop prijs daalt.

Belangrijk is hierbij, dat de fluctuatie van koopprijs waartegen wordt geboden niet dezelfde hoeft te zijn als de gevraagde verkoopprijs. De in de figuur genoemde prijzen zijn bij benadering en louter bedoeld als illustratie.

Ter verduidelijking. Als de regering besluit om de overdrachts belasting tijdelijk te verlagen biedt het de kopers en verkopers gelegenheid gemakkelijker tot overeenstemming te komen over een (vrijwel zeker lagere) koopprijs. Het aantal transacties zal toenemen De cirkels van vraag en aanbod schuiven meer over elkaar.

Ander voorbeeld: de banken springen strenger om met het verstrekken van nieuwe en herzien van bestaande hypotheken. Resultaat meer mensen zullen hun woning willen/moeten verkopen, tegelijkertijd zullen minder mensen in staat zijn om de financiering van de aankoop van een woning rond te krijgen. Vraag en aanbod cirkels komen verder van elkaar af te liggen en veranderen ook van vorm (volume)

De grap van de woningmarkt is dat er erg veel partijen de omvang en de richtig van de cirkels voor een groot of minder groot deel kunnen beinvloeden. Er is echter maar één partij die beide cirkels kan beinvloeden en wel zodanig dat ze weer grotendeels samenvallen en dat is de rijksoverheid.

Onder het motto de markt kan het zelf wel doen heeft de overheid zich de afgelopen twintig jaren vrijwel geheel uit de bouwwereld teruggetrokken en heeft ze haar de coordinerende/sturende rol aan de wilgen gehangen. Herbezinning lijkt thans meer dan ooit geboden nodig en mogelijk.

Vandaag kwam het CPB met cijfers over de recente economische ontwikkelingen in Nederland. Herstructurering en stimulering van de economie zijn – hoe paradoxaal het ook klinkt- nodig.

Het opnieuw oppakken van die coordinerende rol waarbij herziening van het volkshuisvestingsbestel en de herstructureren van de woningmarkt en wezenlijk vergroten van de woningproduktie, een geweldige economische boost zou kunnen betekenen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Werken en wonen in wonderland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s