Mijn pensioen

Onze spaarpot op weg naar de slacht

Toen ik begon te werken werd mij een pensioen in het vooruitzicht gesteld dat zou zijn gebaseerd op 70 à 80 procent van mijn laatst genoten loon op mijn vijfenzestigste verjaardag. Niet gek, ik kon er wel mee leven: een mooie spaarpot.

De jaren gingen voorspoedig voorbij tot bleek dat die belofte wel wat hoog gegrepen was en werd het begrip laats genoten loon vervangen door 70 à 80 procent van mijn gemiddeld genoten loon in mijn arbeidszame leven tot mijn vijfenzestigste verjaardag. Wel jammer, maar als het niet anders kon, toch nog een mooie spaarregeling. Na mijn pensionering was er goed van te leven.

Weer een aantal jaren later bleek dat de eerder beloofde waardevastheid van het pensioen niet onder alle omstandigheden gestand zou kunnen worden gedaan. Economische crises en speculaties op de financiele markten waren de reden.

Tijdelijk werden de indexeringen van de pensioenen opgeschort. Jammer voor nu, maar alles zou later weer rechtgetrokken worden en mijn pensionering was nog ver weg. Dus maar niet te bezorgd zijn. Ik zie het wel als ik 65 ben, dacht ik nog.

In de daarop volgende jaren raakte ik mijn goed betaalde baan kwijt en belandde in een uitkeringssituatie. Jammer, maar er valt mee te leven en ach na mijn vijfenzestigste heb ik altijd nog mijn pensioen!

Toen kwamen ook de pensioen overzichten. Daaruit bleek dat ik toch nog niet zoveel pensioen had opgebouwd. Pas in de laatste 10 jaren wordt het grootste deel van het pensioen opgebouwd zo bleek. Nee als u een uitkering heeft, stopt uw pensioenopbouw: maar u kunt ook zelf sparen was het ABP pensioenbedrijf advies. Dat ik dat zelf niet had bedacht. Alleen jammer dat er in een uitkeringssituatie niet zoveel meer valt te sparen.

Recentelijk bleek dat de beloofde pensioenen niet meer kunnen worden betaald in de toekomst en werd besloten de pensioenleeftijd te verhogen. Waarom de overheid c.q. Nederland daar beter van wordt en er miljarden worden verdiend met deze maatregel begrijp ik niet, want de pensioenen worden toch door werknemers en werkgevers betaald en niet door de overheid.

Vandaag werd bekend gemaakt dat vanaf volgend jaar een groot aantal pensioenfondsen de uitkering tussen de 7 en 10 procent zullen korten. Blijft het economische tij laag, dan zijn verdere kortingen niet uitgesloten. Gelukkig duurt het nog vijf jaren voordat ik 65 jaar wordt en met pensioen ga. Hopen maar dat het tij keert en ik nog wat spaargeld terug krijg.

Zo ging een levens-illussie verloren. Transparante overheid en pensioenfondsen: wel om te lachen, om een top bestuurder uit de pensioenfons wereld te horen zeggen dat hij niet weet, wat het beheer van ons spaargeld kost.

Dat, maar ook de informatie, dat het door mij, door u en alle anderen ingelegde spaargeld niet 1 op 1, naar evenredigheid, maar naar rato van dat eerder genoemde gemiddelde loopbaan inkomen (met kortingen) wordt uitgekeerd, roept mijn verbazing op. Een en ander betekent dat rijk (hoge pensioenen) wordt betaald door arm (lage pensioenen). Het wordt veroorzaakt door het premie bedrag dat wordt betaald te maximeren tot een bepaald bedrag. Omslagstelsel heet dat geloof ik met een mooi woord.

Het liefst zou ik mijn spaargeld – of al was het maar een deel daarvan- in de komende jaren zelf zou kunnen opsparen. Het zou veel leed en ongenoegen kunnen besparen.

P.S.:
Hoeveel pensioenpremie wordt er jaarlijks afgedragen(gespaard) en hoeveel uitgekeerd. Wie kan me vertellen hoe dat zit en hoe zich dat verder zal ontwikkelen?

Hoe staat u er met uw pensioen voor? Vergeleken met de financiele gevolgen voor heel veel Nederlanders van de vandaag aangekondigde kortingen op de pensioenen is de discussie over de aanpak van de hypotheek rente aftrek kinderspel.

Te hopen valt dat dit besef snel bij velen zal groeien!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Werken en wonen in wonderland. Bookmark de permalink .

4 reacties op Mijn pensioen

 1. Met mijn pensioen staat het heel slecht, ik zit in dezelfde situatie als jij, maar met een uitkering waar ik amper mee kan rondkomen.

 2. @Antoinette:
  Wat ik met mijn verhaal vooral beoog over te brengen is verbazing :
  over hoe met beloftes aan en belangen en geld van heel veel mensen door erg weinigen wordt omgegaan, zeker in een tijd van transparantie, openheid en communicatie.
  Sterkte wat betreft je persoonijke situatie. Ik hoop dat mensen op een dag wakker worden, gaan protesteren en zaken sterk kunnen worden verbeterd!

 3. Aad Verbaast zegt:

  Gelegaliseerde diefstal betoogde ik al eens in een blog van me.

  Heb je de laatste uitzending van Zembla gezien (“pensioensprookje”):
  http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=56400&tx_ttnews%5BbackPid%5D=1974&cHash=99b1e3bc51a961428eca82899f0a81c7

  Verbijsterend weer.
  Onder meer: je moet 100 worden om je ingelegde premies terug te krijgen!!

  Je P.S. : De opperbaas van de pensioenfondsen verteld in deze aflevering met droge ogen op de vraag waarom er niet op het pensioenoverzicht staat hoeveel er is ingelegd en wat de totale waarde is van het pensioen is, dat dat niet gaat gebeuren omdat ‘de mensen’ nu al vinden dat er zoveel op dat overzicht staat…
  Je moet maar durven.

 4. @Aad:
  Inderdaad wordt in Zembla het hele pensioen verhaal verteld, daarvan heb ik denk ik eerder een stukje gezien. Ontmantelen van de fondsen en ieder deelnemer naar rato zijn spaargelden terug te betalen (gekoppeld aan verplichting het zelf (deels)her te beleggen bijvooorbeeld eigen woning) ware wellicht het beste. Zolang de politiek echter nog de pensioen bobo’s blijft volgen ziet het er somber uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s