Geheugenverlies, de Rabo bank en de woningmarktcrisis

Opborrelende rente gedachten

Een paar dagen geleden las ik op het internet een artikel over het grote verschil tussen de kosten waartegen banken op dit moment geld kunnen lenen- het ging om 10 jaars leningen – tegen iets meer dan 2 % en het rente percentage dat wordt gehanteerd bij het verstrekken van hypotheken voor 10 jaren zo’n 5,3 % !

Dat lijkt nogal een verschil. De auteur vermeld dat het hypotheek rente percentage hoger ligt dan in het buitenland. Daarnaast is historisch gezien het verschil tussen beide rentes in Nederland nog nooit zo groot geweest.

Zou het niet verstandig zijn dat de banken hun tarieven wat dit betreft nog eens kritisch tegen het licht zouden houden vroeg hij zich af.

Ik heb recent mijn internet geschiedenis opgeschoond. Dat had ik niet moeten doen, nergens kan ik het verhaal terugvinden.


Dat irriteert me zeker nu vandaag de Rabo bank een kwartaalbericht uitbracht en meldde dat de onrust onder de bevolking leidde tot de huidige woningmarktmalaise. Onzekerheid over de toekomst dat was de grote boosdoener.

Dat die hele hoge hypotheekrente en de strakke regels met betrekking tot de hypotheekverstrekking wel eens een nog grotere rol zouden kunnen spelen komt bij de bank kennelijk niet op.

Op deze wijze zal een stelselherziening van het volkshuisvestings bestel nog lang op zich laten wachten. Wie grijpt in, zegt er iets van en grijpt in.

De volgende keer kom ik terug op de brief van 22 economen inzake de hypotheekrente aftrek. Het bericht sla ik even op in de computer geschiedenis. Het zal me niet weer gebeuren.

1 % rente meer of minder voor een hypotheek van 200.000 euro is 2000 euro ofwel bijna 165 euro per maand. Voor veel potentieele kopers zal deze onzekerheid van + 1 of – 1 inderdaad een grote rol spelen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Werken en wonen in wonderland. Bookmark de permalink .

Een reactie op Geheugenverlies, de Rabo bank en de woningmarktcrisis

  1. de stripman zegt:

    Misschien zorgen de hoge rente en de strenge regels ook wel voor onrust onder de bevolking…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s