Bezuinigingen en de zegening van de crisis

Vanaf morgen starten de regerings en gedoogpartij niet in het “torentje”” van de minister president maar in het Catshuis, het overleg over de extra bezuinigingen die noodzakelijk zijn om het land er economisch weer bovenop te helpen.

De hoogte van het structureel te besparen bedrag ligt ver boven de bedragen waar in eerdere jaren wel over werd gedebatteerd. Het gaat niet meer over 1 à 2 miljard meer of minder, maar om 10 tot 15 en misschien wel 18 miljard minder!

Dat red je niet meer met een ambtenaar, verpleegster, soldaat een handvol medicijnen of rugzakje bij of af te plussen. Gelukkig heeft vrijwel het hele politieke spectrum van links tot rechts door, dat de tijd van de kaasschaaf of de appelboor voorbij is.

Er kan niet langer alleen maar worden omgebogen: een stelsel herziening is noodzakelijk . De logische vraag maar hoe dan ?

Vanaf morgen is het echt ernst en breekt een nieuwe politieke tijd aan. Niet dat regerings en oppositie partijen samen die ” Hoe vraag” samen te lijf gaan.

Nee hoor, nieuwe politiek wordt vanaf morgen in ouderwetse stijl geschreven door zes politici, een handvol ondersteunende specialisten en de minister van financien vanuit de bijkamer.

Dit alles onder leiding van de minister president die, zo lijkt het vaak, maar één doel voor ogen heeft: geen ruzie maken met die andere twee en zitten blijven ! Koste, wat het kosten moge.

De discussie over een echter stelselherziening- zeg maar een poldermodel revolutie- dreigt al in de kiem te worden gesmoord, nog voordat de grenzen van het strijdtoneel in een maatschappelijke discussie zijn uitgezaaid en ingebed.

Zaaigoed dat ik in de vorm van enkele niet uitputtende vragen zou willen aandragen zijn de volgende:

Welke verantwoordelijkheid ligt er bij het bedrijfsleven voor het voorkomen en mede oplossen van de economische crisis cq kunnen/ moeten zij meer bijdragen aan onze maatschappelijke welvaart.

Een wat hogere bijdrage eventueel gedifferentieerd voor grotere en kleinere bedrijven, in de sfeer van de vennootschapsbelasting lijkt gelet op de bedrijfsresultaten in de laatste jaren stellig mogelijk.

Flexibeler ontslag en aanstellingsregels prima, maar is het bedrijfsleven dan ook bereid om meer in de maatschappelijke kosten daarvan mee te betalen cq. daarvoor financiele voorzieningen te treffen?

De bereidheid lonen te matigen kan daarbij helpen. Inkomens herverdeling lijkt op zijn minst gewenst. Beperken van excessenen en wat meer herverdelend schijven tarief ware bespreekbaar te maken. De Nederlandse concurrentie positie kan met zo’n loonmatiging/
herverdeling worden bevorderd en het consumenten bestedingsgedrag tegelijk gestimuleerd.

Ook de daadwerkelijke verplichting voor werkgevers om oudere werknemers in diens te houden dan wel weer in dienst te nemen, zou het bespreekbaar maken van een snellere verhoging van pensioenleeftijd bevorderen.

Ontwikkelings hulp, bijdragen aan de europese unie en Nederlands krijgsmacht. We zouden onszelf de maat moeten durven nemen en onze mondiale rol ter discussie stellen. Zeker op de inrichting van de krijgsmacht en beperking van haar operationele rol buiten `s-lands grenzen valt veel te zeggen. Voor ontwikkelingshulp en onze nog steeds veel te hoge bijdrage aan de europese unie geldt hetzelfde.

Tenslotte de woningmarkt. Het introduceren bvan een nieuw stelsel gericht op het gelijkwaardig benaderen van kopers en huurders van woningen kan veel besparingen opleveren.

In de hogere inkomensgroepen valt in de koop sector veel te besparen evenals in de huursector door corporaties wezenlijk aan de kosten van het wonen (lees huursubsidie) te laten mee betalen. Daarvoor zijn ze immers ook opgericht.

Het vaststellen en uitvoeren van een extra jaarlijks bouwprogramma t.o.v. het huidige niveau van 20000 woningen per jaar kan de schatkist, alleen al kijkend naar de hogere belastinginkomsten en besparingen op werkgelegenheids uitkeringen, ook al gauw een miljard of wat op brengen.

Genoeg stof opgewaaid. ik hoop dat er wat van blijft hangen. Na morgen zullen we het snel ? weten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Werken en wonen in wonderland. Bookmark de permalink .

10 reacties op Bezuinigingen en de zegening van de crisis

 1. Aad Verbaast zegt:

  Niet het torentje maar het Catshuis is afgehuurd. Ruim in de zaaltjes om links en rechts wat bilateraaltjes te houden. En de koffie schijnt er goed te zijn. Maar dat terzijde.

  Er zijn zat mogelijkheden om te bezuinigen. Veel geld wordt over de balk gesmeten, en/of komt in de verkeerde zakken.
  Uiteraard ben ik ook benieuwd wat ze gaan bedenken al schrijvend op de achterkant van hun sigarendoos.

 2. @Aad
  Toen ik het opschreef bedacht ik het al, maar van het Catshuis heb ik geen foto:) Heb je zelf geen ideeen op die doos geschreven?
  Bedankt voor de aanvullende informatie.

 3. de stripman zegt:

  Ach, hou toch op met dat rare bezuinigen ! Investeren moet je en de belastingen verhogen. Met name op financiële transacties. Ons land is een belastingparadijs en wie heeft daar voordeel bij ? De bevolking in ieder geval niet…

 4. Stripman. Investeren in (later leegstaande) kantoor-en bedrijfspanden, investering aftrekbaar van belasting, is kapitaalvernietiging en belastingopbrengstvermindering. AFSCHAFFEN van die mogelijkheid geeft hogere belasting-opbrengst, waarbij bezuiniguingen NIET nodig zijn. Zo betaalt het bedrijfsleven voor zichzelf en wordt niet bevoordeeld ten koste van de belastingbetalers.

  • de stripman zegt:

   Ik geloof niet dat ik kantoor- en bedrijfspanden genoemd heb als investeringsdoel. Die leegstaande panden moet je ombouwen tot woningen, is Jacob ook blij…;o)

   Verder vooral investeren in duurzaamheid en wat dacht je van gezondheidszorg en onderwijs ? Daar is altijd behoefte aan…;o)

 5. @Stripman , mailhits
  Laat de discussie opbloeien. Ombuigen en veranderen : maar hoe ?

 6. Stelsel-herziening zal de financiële wereld moeten treffen.
  Geen bonusbeloning meer voor falend beleid en falend handelen. Bijdragen aan arme landen via de banken en via regeringsmaatregelen (kaasschaf of rigoreus) veroorzaakt ook hier ver-arming. Ontwikkelingshulp moet omgekeerd evenredig met het aantal instromers uit den vreemde sinds 2000 of eerder. Bij toevloed van buitenlanders wordt die hulp ( onderdak, inkomen, scholing enz) immers HIER verstrekt.

 7. blutch1 zegt:

  Schaf de gehele loon- en inkomstenbelasting af en verhoog de BTW. Daarmee verdwijnen dan ook alle aftrekposten. Het scheelt een berg aan administratie. Grootste voordeel is dat machines ineens niet meer zoveel goedkoper zijn dan werknemers. Produkten worden niet duurder daar al die kleine gestapelde schijfjes belasting die in de huidige prijs zitten nu vervangen zijn door BTW.
  Decriminaliseer druggebruik, zoals in Portugal. Scheelt een heleboel aan opsporing en vervolging.
  Daarbij kan er dan legaal hennep geteeld worden. Wederom inkomsten via BTW en de criminelen wordt hun winst ontnomen. Daarbij kunnen hennepplanten voor nog veel meer gebruikt worden. Te denken valt aan vervanger voor hout in de papierindustrie en als vervanger voor katoen.
  Banken verplichten een veel kleiner balanstotaal aan te houden zodat een faillissement geen onoverkomelijke gevolgen meer kan hebben. En dan ook gewoon failliet laten gaan als ze het te bont maken.
  Als je een stelselwijziging wilt moet je niet gaan prutsen aan hier een procentje bij een daar een procentje af.
  Dit is de achterkant van mijn sigarendoos.

 8. @:Blutch,mailhits en Stripman
  Bedankt voor de sigarendoos bijdragen :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s