Banken verlagen hypotheekrente met 2 %

Het zou een mooi bericht zijn. Voor het zover komt zal er nog wel wat water door de Ijssel lopen, maar toch. Een korte bespiegeling over rente:

Bij het kopen van een huis van 250.000 euro zult u op dit moment voor een hypotheek over dat bedrag rond de 5 procent rente moeten betalen, uitgaande van een rente looptijd van tien jaren.
Ruwweg berekend zult u jaarlijks aan rente 12500 euro moeten betalen aan de bank.

De bank waarvan u dit geld leent betaalt vandaag de dag voor genoemde bedrag van 250.000 euro op de geldmarkt ongeveer 1,3 procent rente, bij de zelfde looptijd. Ook weer ruw berekend bedragen de rentelasten van de bank jaarlijks 3250 euro. Het verschil, ten voordele van de bank 9.250 euro (exclusief kosten).

Enige tijd geleden las ik een artikel waarin nog eens werd gewezen op het onderzoek dat recentelijk is gedaan naar de hoogte van de door banken gehanteerde hypotheekrentes in Nederland en omringende landen. Uit dat onderzoek bleek de rente minstens 1 procent hoger te liggen in ons land.

De auteur van het artikel wees erop dat de reeele rente historisch gezien nog nooit zo hoog was geweest in ons land. En dat nota bene in tijden van crisis!
Dit, het onderzoek en bovengenoemde actuele rentecijfers gaven schrijver aanleiding te pleiten voor een structurele verlaging van de hypotheekrente in ons land.

Wat zou er gebeuren als de banken genoegen zouden nemen met een meer normale winst van zo’n twee procent en de hypotheekrente naar 3 tot 3,5 procent zouden verlagen.

Het zou de ontwikkelingen op de woningmarkt een geheel nieuw gezicht geven. Prettig neveneffect daarbij zijn, dat de discussie over de hypotheekrente aftrek en de problematiek van gedwongen woningverkopen in verband met hypotheekschulden gemakkelijker zou kunnen worden gevoerd en betere oplossingen worden gevonden.

Overigens zouden de door de banken gedwongen veilingverkopen van woningen moeten worden verboden en de banken moeten worden verplicht aan schuldsaneringen zelf een bijdrage te leveren. Bijvoorbeeld door het omzetten van een lening naar een lager renteniveau.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Werken en wonen in wonderland. Bookmark de permalink .

3 reacties op Banken verlagen hypotheekrente met 2 %

  1. Aad Verbaast zegt:

    Voor!

    Kunnen ze ook meteen meenemen in het Catshuis: lagere rente betekent minder HRA. Kassa!
    Brengt miljarden op.

  2. @Henk en Aad:

    Nog geen bank heeft gereageerd, maar dat komt vast nog wel. Kunnen jullie het bericht ook even verder verspreiden ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s