Pauw en Witteman over de woningmarkt

Vanavond om 11 uur wordt in Pauw en Witteman ingegaan op de woningmarktsituatie in Nederland. De roep om hervormingen wordt steeds groter . Op mijn blog ga ik regelmatig in op dit thema. Vanavond ter gelegenheid van deze uitzending mijn special over de herziening van het huisvestingsbestel.

Zestig jaren volkshuisvesting hebben geleerd, dat contradictio in terminis de woningmarkt het beste heeft gefunctioneerd in tijden dat er aan de aanbodzijde sprake was van centrale aansturing op zowel omvang, kwaliteit en prijs van de productie van woningen.

Dat daarbij ook aan de vraagzijde zowel ten aanzien van huurders als kopers regulerend werd opgetreden met compensatie en stimulerings maatregelen sprak in die tijden voor zich.

Het loslaten van veel van die sturingsprincipes heeft geleid tot de huidige volstrekt overspannen woningmarkt situatie.
Niemand weet om te gaan met het in de loop der jaren opgebouwde corporatiekapitaal. Van wie is het, hoe kan ik het inzetten.
Wonen is extreem duur geworden in Nederland.

Of het nu gaat om huren of kopen: in de huursector zijn de huurprijzen als gevolg van vele onnodige huur verhogingen en huurharmonisaties te veel in elkaar gedrukt en in de koopwoningenmarkt is de bubbel nog lang niet leeggelopen.

Prijzen van huur en koopwoningen zijn steeds verder uit elkaar komen te liggen, wat een reële keuze voor consumenten vrijwel onmogelijk heeft gemaakt. Recente regeringsvoorstellen betreffende de Brusselnorm (huuerders met een inkomens boven 30000 euro per jaar mogen niet in een sociale huurwoning wonen) en scheefwonen, maken het allemaal nog erger. Chaos troef en mensen kunnen geen kant meer op.

Met excuses:de analyse is niet goed te maken in enkele woorden de oplossing niet in enkele begrippen samen te vatten. Toch een poging wat handvaten te geven.


Nieuw beleid in de steigers.

*In het nuttig gebruik van het gevormde woningcorporatie vermogen ligt een belangrijke sleutel voor de oplossing van alle problemen:

Wie mogen er allemaal aanspraken maken op dit vermogen, zijn corporaties in de huidige vorm nog wel nodig of wenselijk, is ombouw /uitsplitsing tot technisch beheerder, sociaal financier en programma ontwikkelaar mogelijk/wenselijk/ noodzakelijk? Hoeveel woningen kunnen er tegen een maatschappelijke prijs – zeg op het huidige huurniveau- aan huurders worden overgedragen.

*Wonen vormt met gezondheidszorg en onderwijs belangrijke basisbehoeften in onze samenleving, links of rechtsom goed wonen is fundamenteel voorwaarde voor een gezonde samenleving.

Door de huur en koop subsidies af te schaffen en daarvoor in de plaats een basis woonbijdrage te introduceren van zeg 2400 euro per jaar per samengestelde huishouden, kan veel bureaucratie en onbedoelde ongelijkheid (zoals bij scheefwonen en hypotheek renteaftrek hogere inkomens) worden voorkomen.

Wonen mag ook plaatsvinden naar draagkracht en kwaliteit. Een nieuwe actuele normstelling dient te worden ontwikkeld. Afwijking van die basisnorm(en) zal leiden tot extra belasting. Meer kwaliteit, hogere inkomens en waardestijgingen van de woning leiden tot een hogere woonbelasting. Het huurwaardeforfait kan dan aan de kant worden gezet, evenals de overdrachtsbelasting.

Tussen huur en koopwoningen moet een nieuwe eigendomsvariant worden geïntroduceerd. Vergelijkbaar met de vroegere premiekoop A- B en C woningen zijn er een scala aan varianten denkbaar waarbij koper al dan niet met steun van de nieuwe corporatiepoten (beheer en financiering ) toegang krijgt tot het deel van de markt dat nu klem zit. Woningvragers tussen één en twee keer modaal kunnen dan ook worden geholpen.

* Rente Het is vreemd dat in het huidige tijdsgewricht niet wordt geprofiteerd van de lage rentestanden. De hypotheekrentes van banken waren historisch gezien nog nooit zo hoog Inzet van (concurrerend) pensioenfonds kapitaal of corporatiekapitaal (verkregen door de verkoop op grotere schaal van daartoe geschikt bezit) moet kunnen leiden tot rentes van drie ã vier procent.

*Tot slot niet alleen banken maar ook overheden, aannemers, grondbezitters en projectontwikkelaars zullen water bij de wijn moeten doen en afzien van het streven naar winstmarges als in de recente gouden tijden.

Een voorbeeld dat de markt goed zou doen:
Bouw een woning voor 180.000 euro, financier dit met een hypotheek van rond vier procent, geef uitgaande van basiskwaliteit (3 slaapkamers/perceel 100m2), modaal inkomen 33000 jaarinkomen, basis jaaruitkering 2400 euro en over gemis hypotheekrente aftrek hoort men nooit iemand meer.

Het woord is aan de overheid: de regering en het parlement staan voor voor wat betreft het wonen voor zeer ingrijpende beslissingen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Werken en wonen in wonderland. Bookmark de permalink .

3 reacties op Pauw en Witteman over de woningmarkt

 1. rikus zegt:

  Het kapitaal van de woningcorporaties komt bij de huurders weg. Het geld dat nu blijkbaar door een flink aantal is verbrast.
  Ik denk dat het een goed beleid zou zijn als dit weer onder de supervisie van de overheid zou gaan vallen. Dat geld kan dan effectief worden ingezet voor waar het is bestemd. De sociale woning bouw. Het moet zelfs met een goede denktank mogelijk zijn dat ieder zijn eigen huis zou kunnen bouwen. De stimuleringen die tot nu toe zijn bedacht hebben maar voor een heel klein deel hun doel bereikt. Dit moet veel beter kunnen .

 2. Aad Verbaast zegt:

  Ik heb de uitzending bekeken van P&W. Op zich een interessante groep mensen om de tafel. Maar die kwamen nou ook niet met integrale oplossingen tot mijn verrassing. Gemiste kansen.

 3. @Rikus:
  Corporatieproblematiek kwam helaas niet aan de orde
  @Aad:
  Deel je mening:
  Veel babbels voor eigen parochie en de professor zat er redelijk amused bij. Hoogte van de rente was niet eens in de marge een topic.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s